Öncelikle Tran
sporterlerin 500.000 km'yi devirdiğini söyleyebilirim özellikle 2,5 TDI'lerin.. Yük taşıyna her araç yıpranır, eğer bakımları zamanında yapılmazsa 100.000'de bile biter bu konuda markanın da bir önemi yok, bilirsin bir söz vardır en iyi tamir bakım.
Yalnız otomobil gibi yol tutmaz ve freni otomobil gibi tutmaz olayına katılmıyorum ve kusura bakma ama Tran
sporter kullandığına inanmıyorum desem yeridir çünkü hiç bir tran
sporter sürücüsü bu lafı söylemez, bir kez kullanan bile. Ben çok çeşit araç kullandım, ileri sürüş teknikleri hakkında da bir tecrübem var.
Tran
sporter'in bağmısız süspansiyonu çoğu ticari araçta yok, Tran
sporter de bağımsız süspansiyon en eski kasalarda bile varken şu an 2006 yılnıdan sonra bazı ticari araçlarda standart olmaya başladı. Şimdi diyeceksin ki neden bu kadar basit sistemi diğer ticari araç markaları yapmadı? Çünkü bağımsız süspansiyon her araca uyum sağlamaz bunun için iyi bir karoser lazım iyi dengelenmiş bir karoser ve ağırlık merkez dağılımı.
Gel gelelim frenlere; Bugün sanayi ne kadar frenci varsa hepsine git ve tran
sporterin frenleri binek araç gibi tutmaz de emin ol sana gülerler. Bİr çoğu ABS frenden iyi olduğunu söyler ben katılmıyor değilim. Tran
sporterde ki hava hakum takviyeli frenler, büyük diskler hangi ticari de var? Çoğu binek araçlarda bile arkalarda disk yokken tran
sporter de 4 teker disk fren var.
Tabi şu da var iyi geliştirilmiş binek araçlar elbette tran
sporter den daha erken sürede durar çünkü sonuçta binek bir araç arada en az 650 kg ağırlık farkı var, ama bu da en fazla 1-2 metre kadardır o da iyi binek araçlarda.
Süspansiyon olayına tekrar dönersek, binek araçlar gibi tabi viraj almaz sonuçta binek araçlar minübüsten daha alçak, daha az rüzgar basıncından etkileniyorlar ve merkez dağılımı minübüse oranla daha az. Ama piyasa da bazı bineklerden daha iyi viraj alabiliyor diyebilirim, özellikle şu an ki ESP gibi sistemlerle daha da iyi.
Tabi binek araçla kıyaslanmamalı sonuçta o binek araç bu ticari bir araç. Bence bu Hyundai, VW karşılaştırmaları da yersiz, video paylaşım sitelerinde gereksiz yere koyulan kadran videoları, kalkış videoları vs, yani tran
sporter'in veya hyundai'nin iyi olduğunu kanıtlamak kimseye birşey kazandırmayacak.
Ben şu an 2,4 D T4 kullanıyorum, Starex'in çok rahat geçebileceği bir araç, eğer daha performanslı bir araç kullanmak istesem ve 130-174 HP'lik T5 alacak bütçem olmasa ben de Starex alırım, Starex gerçekten güzel bir araç yerli olması bir avantaj, performansı var CRDI motorların düşük yakıt tüketimi, Common Rail sisteminin teknolojisi gerçekten iyi. Özellikle yeni H1 modellerini beğenmedim değil, ne kadar yol da az görsem de güzel yapılmış bir araç.
Düşük bütçesi olupta yüksek model, döşeme kokusu olan bir araç almak istiyenler için ideal bir araç.