Araçlardaki dairesel çizikler yıkama, silme, kurulama işlemi esnasında oluyor, bunlardan kurtuluş yok, ama daha az oluşmasını sağlamak mümkün.
Her durumda dairesel çizikler oluşuyor zamanla, o yüzden yılda bir çizik düzeltme-koruma yapılır ya da yaptırılır, bu sayede boya tazelenir, parlaklığını yıllarca kaybetmez, doğru malzeme ve uygulama ile kendiniz de yapabilirsiniz.
Çift kova yöntemi ile doğru şampuan, mikrofiber yıkama eldiveni (wash mitt) ve gritguard (kova dibindeki kum-çamur vs.nin dipte kalmasını sağlayan bir plastik) kullanarak sağlıklı yıkama olur elbette.
Ama arabadan çıkan çamurlar aynı kovadaki sudan tekrar yıkama eldiveni ya da süngere bulaşıyorsa kısa zamanda bol çizikli mat bir boyanız olur.
Fikir vermesi amacıyla bu işin profesörlerinden biri olan Mike Phillips'den bir video ekledim (İngilizce ama görsel anlatım çeviriye pek gerek bırakmıyor).
How to Wash Your Car (ShowCar style!) e.com
Sünger risklidir, gözenekleri arasında kum taş toz tutuyor, çıkmıyor, yüzeyde bir şey yok gibi görünür ama 1 gözenek alt katta kirler birikir ve hapsolur. O yüzden mikrofiber yıkama eldiveni kullanın.
Çift kova tekniğini (DBM - Double Bucket Method) ve mikrofiber yıkama eldiveni kullanın. Mümkünse aracın kirini mutlaka basınçlı su ile ya da en azından şu hortum ucuna takılan duşlama başlıklarından alın, kiri tozu bol su ile yıkayın, hem çamurlar çözülmüş olur. 1 tane kovada şampuanlı su olsun, yıkama eldivenini batırın. Şampuanı suya koyun ama çok köpürtmeyin, aracı köpükle değil şampuanlı su ile yıkayın. Yapılan yanlışların ilki sünger ya da eldivene sadece köpük almak. Şampuan konduğunda suyu çok köpürtmeyin zaten. Sudaki şampuan, kirlerin yüzey gerilimine etki ederek kolayca, kaygan bir yüzeyde çizmeden söküp alınması işini yapar, eldiven ya da süngere sadece köpük alıyorsanız, sulu kısma batırmıyorsanız yanlış bir uygulamadır. Lazım olan köpük değil şampuanlı sudur. En fazla 1-2 panelden sonra örneğin kaputu eldivenle yıkayın, ama eldiveni şampuanlı suya değil sadece suyun olduğu başka bir kovaya sokun ve durulayın, artık şampuanlı sudan alabilirsiniz.
Bu yöntem yüzeyde en az çizik oluşturan yöntemdir. Kurulamak için silecek, silikon paspas gibi şeyler kullanmayın, MF bez yine en güvenlilerden biridir...