Gönderen Konu: araçlarda çocuk koltuğu zorunlu hale geldi  (Okunma sayısı 11338 defa)

Çevrimdışı suskun

• Volkswagen Türkiye
  • Hamit GÜLSOY
    • Profili Görüntüle
araçlarda çocuk koltuğu zorunlu hale geldi
« : 01 Haziran 2010, 19:58:36 »
12 yaşına kadar koltukta oturacak
01.06.2010
Bugünden itibaren içinde çocuk bulunan tüm araçlarda oto güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu başladı. Yasa, sadece otomobilleri değil; taksi, dolmuş, okul servisi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan araçları da kapsıyor
Ebeveynlerin araç sürerken en önemli görevlerinden biri de çocuklarının güvenli şekilde seyahatini sağlamaktır. Ama ne yazık ki her yıl binlerce çocuk, araç kazalarında yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor. Bu durum da, bu konuda çeşitli önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Türkiye'de, bugünden itibaren; Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde, Yeni Trafik Yönetmeliği'ne göre yaşayacağız. Yönetmeliğin en öne çıkan maddesi ise; içinde çocuk bulunan araçlarda oto güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu. Emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için, ağırlıklarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale geldi. Oto çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğuna uymayanlar, trafik kontrollerinde 55 TL'den başlayan para cezalarını ödemek zorunda kalacak. Uygulama; taksi, dolmuş, servis gibi şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları da kapsayacak.

ÖLÜMLER AZALIYOR
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre; çocuk oto güvenlik koltuğu kullanılması mecburi olan ülkelerde meydana gelen trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oran yüzde 46'yı buluyor. Oto koltukları doğru kullanıldığı takdirde de, kaza sırasında ölümler yüzde 71 oranında azalıyor.

SADECE YÜZDE 20'MİZ KULLANIYOR
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Dr. Aslınur Özkaya Parlakay ve Doç. Dr. Ateş Kara, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaralanma ve ölüm nedenleri arasında, otomobil kazalarına sık rastlandığını söylüyor. Parlakay ve Kara'ya göre güvenli bir oto koltuğu kullanıldığında otomobil kazalarından ölümler yüzde 80 kadar azaltılabiliyor. Türkiye'den yapılan bir çalışmada; ebeveynlerin yüzde 28'inin oto güvenlik koltuklarının ne olduğunu bilmediği, yüzde 54'ünün bildiği fakat kullanmadığı, yüzde 20'sinin ise kullandığı saptanmış. Türkiye'de, oto koltuğuna oturması gereken çocukların yüzde 80'den fazlası oto koltuğunda seyahat etmiyor. Hatta yüzde 30'u ön koltukta seyahat ediyor.

ÇOCUKLARIN can güvenliğinin sağlanması, muhtemel trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların azaltılması için, çocukların 'çocuk oto güvenlik koltuğu''nda yolculuk etmesini öngören uygulama bugün yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan uygulamaya aykırı hareket edenlere, 62 lira para cezası ve 15 ceza puanı uygulanacak.
alıntıdır..

« Son Düzenleme: 01 Haziran 2010, 20:01:04 Gönderen: suskun81 »
H.G WORKS

Çevrimdışı Mk1GTI

• Profili Görüntüle
  • Otomobil: VW Golf mk1 GL
Ynt: araçlarda çocuk koltuğu zorunlu hale geldi
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2010, 22:03:26 »
 Bunu uygulayacak bir merci olacağaını hiç sanmıyorum kaldıki 12 yaşındaki çocuğu ben hangi bebek koltuğuna sığdıracağım... Ben bebek arabasını alırken çift özellikli aldım sırf oğlum belirli bir yaşa kadar aracın içinde güvenliği yüksek olsun diye ama 6 yaşından sonra bu koltuğa kesinlikle sığmayacağı kesin... Kaldıki yürümeye başladığından beri arabada daha hiç çoçuk koltuğuna bağlayamadık isterseniz bir bağlayın zindan eder bütün yolu belki 3 yaşını geçtikten sonra alışır diyorum ama hiç umutlu değilim..

Yolda eğer trafik polisi bu yüzden ceza kesmeye kalkarsada yapacağım buyrun koltuk var çocukta var sıkıyosa otutturun bende göreyim :D
"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"

Çevrimdışı suskun

• Volkswagen Türkiye
  • Hamit GÜLSOY
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 01 Haziran 2010, 22:07:38 »
Bunu uygulayacak bir merci olacağaını hiç sanmıyorum kaldıki 12 yaşındaki çocuğu ben hangi bebek koltuğuna sığdıracağım... Ben bebek arabasını alırken çift özellikli aldım sırf oğlum belirli bir yaşa kadar aracın içinde güvenliği yüksek olsun diye ama 6 yaşından sonra bu koltuğa kesinlikle sığmayacağı kesin... Kaldıki yürümeye başladığından beri arabada daha hiç çoçuk koltuğuna bağlayamadık isterseniz bir bağlayın zindan eder bütün yolu belki 3 yaşını geçtikten sonra alışır diyorum ama hiç umutlu değilim..

Yolda eğer trafik polisi bu yüzden ceza kesmeye kalkarsada yapacağım buyrun koltuk var çocukta var sıkıyosa otutturun bende göreyim :D

abi söylediklerine katılıyorum bide bişey merak ediyorum bu koltuk bizim araçlara sorunsuz bağlanırmı?
emniyet kemeri yok benim arabanın arkasında mesela
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2010, 22:08:59 Gönderen: suskun81 »
H.G WORKS

Çevrimdışı Mk1GTI

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 01 Haziran 2010, 22:25:35 »
Hamit TUV e gidince olacak emniyet kemerin merak etme :D
"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"

Çevrimdışı suskun

• Volkswagen Türkiye
  • Hamit GÜLSOY
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 01 Haziran 2010, 22:31:18 »
haklısın abi o hiç aklıma gelmedi ya ben bi alperin dükkana baskın yapıyım en müsait zamanda
H.G WORKS

Çevrimdışı GolfMk1Diesel

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 01 Haziran 2010, 23:41:21 »

Hea abi benimkindede arkada emliyet kemeri yok, Orjinalindemi yok acaba ? Bide Benim abi ön emliyet kemerlerinde Elektirik bağlantısı felan var acaba önceden takmayınca dıt dıt öten b sistemmi koymuşlar ? ??? ??? :tamamdir :sevgi:

Cevaplarını merakla ekliyorum..
Kılıçoğlu Garage.

Çevrimdışı Mk1GTI

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 02 Haziran 2010, 00:02:49 »
Hea abi benimkindede arkada emliyet kemeri yok, Orjinalindemi yok acaba ? Bide Benim abi ön emliyet kemerlerinde Elektirik bağlantısı felan var acaba önceden takmayınca dıt dıt öten b sistemmi koymuşlar ? ??? ??? :tamamdir :sevgi:

Cevaplarını merakla ekliyorum..

Sen şimdi yat uyu birkan ondan sonra sabahleyin kalk güzelce kahvaltını yap ve o emniyet kemerlerine iyice bak ondan sonra düşün bu emniyet kemerleri hangi aracın acaba diye..   :bekleriz: :bekleriz:

Çevrimdışı GolfMk1Diesel

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 05 Haziran 2010, 18:01:07 »
Sen şimdi yat uyu birkan ondan sonra sabahleyin kalk güzelce kahvaltını yap ve o emniyet kemerlerine iyice bak ondan sonra düşün bu emniyet kemerleri hangi aracın acaba diye..   :bekleriz: :bekleriz:

Kemeriin takıldığı yerde VW nin ve audinin orjinal amblemi var ve Madein germany yazıyo bende senin gibi dedim ama.. :bekleriz:
Kılıçoğlu Garage.

Çevrimdışı Mk1GTI

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 05 Haziran 2010, 18:34:00 »
Kemeriin takıldığı yerde VW nin ve audinin orjinal amblemi var ve Madein germany yazıyo bende senin gibi dedim ama.. :bekleriz:

Daha yeni nesil bir VW gurubu aracındır birkan mk1 ve mk2 lerde uyarı sistemli emniyet kemeri yok..

Çevrimdışı GolfMk1Diesel

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 05 Haziran 2010, 20:46:24 »
Mk2 nin olabilir ozaman abi çünkü Audi ambleminin üstünde çizgi varda.. :tamamdir saol abi bilgilendirme için.. :tamamdir
Kılıçoğlu Garage.

Çevrimdışı mustklc

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 07 Haziran 2010, 11:37:55 »
bizim buralarda emniyet kemerine şuna buna çok itimat yok ama avrupa ülkelerinde özellikle soğuk taraflardakinde (norveç, almanya, danimarka..vs) acayip dikkat ediyorlar. adam arka koltukta bile kemer bağlamadın diye kızıyo bana
Araba binmek içindir..

Çevrimdışı Mk1GTI

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 07 Haziran 2010, 14:38:28 »
bizim buralarda emniyet kemerine şuna buna çok itimat yok ama avrupa ülkelerinde özellikle soğuk taraflardakinde (norveç, almanya, danimarka..vs) acayip dikkat ediyorlar. adam arka koltukta bile kemer bağlamadın diye kızıyo bana

Orantılı bir kontrol mekanizması var gelişmiş ülkelerde.. Kontrol yapanlar görevlerini yapıyorlar ve insanlarda kuralların araç için değil kendi güvenlikleri için olduğunu bildikleri için yasaları çiğneme gibi bir düşünceyle hareket etmiyorlar..  Bu düşüncede olan bizim turk vatandaşlarımız bunun acısını çok yüksek para cezası ve ehliyete el koyulması gibi durumlara düştükleri nerdeyse araçları ile tuvalete giderken bile emniyet kemeri takrlar TR de :D

Ben küçük şehirde oturuyorum araçlar gideceğimiz en uzun mesafe 3km şehir içi buna rağmen kemer kullanırız görenler dalga geçer bu dalga geçen insanlar 30km hızla duran araca çarptıklarında ön camdan çıkma riskini bile düşünemeyen kişiler..  ::)
« Son Düzenleme: 07 Haziran 2010, 14:40:08 Gönderen: Mk1GTI »

Çevrimdışı omertek

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 22 Haziran 2010, 02:23:45 »
Bide şöle bi durum var 3 çocuğu olan biri arabaya binemeyecek o zaman minibüs alması lazım  ;D birde çocuklu aileleri arabaya almayacaksın  :( güzel ülkemin ilginç durumları  :bekleriz:
1993 RENO TOROS
2000 SEAT CORDOBA 1.6 SXE
1980 VW  MK1 GOLF LD

Çevrimdışı SNCKTR

• Nekmiye Babo Jiv...
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 22 Haziran 2010, 12:51:35 »
gecen dün hareme gidiıodum İETT le giderken  yandan polo gecıo arka koltuga bı baktım 2 tane çocuk koltugu var oturacak yer yoktu  ;D
http://i44.tinypic.com/akescz.gif
       http://golfmk1ciyiz.biz/Smileys/default/tapinin.gif  
http://50.tinypic.com/15f33o.gif