edincol nickli arkadaşımız güzel açıklamış.
ben de yağ konusunda tecrübemi aktarayım; Bora'ma şimdiye kadar 3 senede toplam 5 bakım yaptırdım, sırayla castrol magnetec 10w-40, yetkili servis yağı(yine 10w40 oluyor), castrol magnetec 5w30, castrol edge 5w30 ve bu son bakımda da (birçok usta bu araca gerek yok dese de ben ısrarla) Motul Xcess 5w40 kullandım. Kesinlikle ve kesinlikle motul'da araç daha bir atikleşti, motor daha rahat çalışıyor, araç daha güzel hızlanıyor, devirleniyor. Bunu açıkca söyleyebilirim.
Motul'un diğer bir özelliği; kaynama noktası diğer yağlardan daha yüksek. bu da şu demek oluyor: LPG benzine göre yandığında daha fazla ısı açığa çıkarıyor, motor yağının daha yüksek ısılara ulaşmasına sebep oluyor. Özellikle uzun yolculuklarda, uzun süreli yüksek devir kullanımında sürekli yüksek ısı ve basınca maruz kalan yağ daha çabuk ömrünü yitirip, yağ eksiltme/yağ yakma dediğimiz olayın olmasına sebebiyet veriyor. özellikle de kaynama noktası düşük olan yağlar, bu ısı ve basınç altında daha çabuk tükeniyor.
Kaynama noktası daha yüksek olan yağlar ise(benim yukarıda bahsettiğim motul) yüksek ısılarda bile yağlama özelliğini yitirmeden görevini çok güzel yerine getiriyor. Açıklamalarda, özellikle yüksek ısı sebebiyle lpg'li araçlar için önerildiği yazıyor. fiyatı biraz pahalı olsa da denemenizi tavsiye ederim. 1 ay önce motul bayisinden pazarlıkla 5 litresini 200 liraya aldım. 4 buçuk litresini araca koydum, yarım litresi bagajda duruyor.
bu arada yukarıda castrol magnetec yağ ile ilgili fiyat bilgisi okudum. Kesinlikle yağı internetten almayın.* Piyasada çok fazla sahte yağ olduğunu duydum. bidonuna, bandrolüne varıncaya kadar tıpa tıp aynısı yan sanayi olarak üretiliyormuş. tabi içeriğinin alakası yok. 20 lira 30 lira fazla para verin, gidin kendi satış bayisinden alın derim.
*Belki çok güvenilir sitelerden alabilirsiniz ama onlara da güven olmayabilir. Çok tanıdık siteler bile artık araya başka tedarikçiler sokuyor.