Birol kardeşim, ben her yakıt aldığımda yakıt lt, tutar tl , kullanılan gün ve gidilen km cinsinden rakamların kaydını tutarım ve bunu 6 yıldır aralıksız yapıyorum, evet sen fabrika verisi demişsin ama fabrika verisinden daha az yakmayacak diye birşey yok, o veriler o şartlarda elde edilen değerler, yukarıda örneğini verdiğim getz aracımın da kataloğunda ş dışı 3,9 lt diyodu ama ben hem de defalarca 3,1 lt/100 km, 3,3 lt 100 km yaktırdım, 300-400 km lik yollar boyunca ölçülen rakam bir de.. Sakin sürüşle, hem de klimadan hiç taviz vermeden 600- 700 km yol boyunca 6,2-6,5 arası yaktığım çok oldu benim. Bu kayıt titizliğim sayesinde hyundai getzi kullanırken bir sorunu kendim farkettim: araç 10 bin bakımından yeni çıkmıştı, o aralar or:t6,2 lt/100 km yakıyodu, bakım sonrası 6,8 yaktı(%10 artış), hemen servise koştum bu çok yakmaya başladı diye , bilgisayara soktular gerçekten ayarların tam yapılmadığı çıktı benim pimpirikliğim sayesinde, sözün özü bu rakamlar defalarca test ettğim rakamlardır.
Sevgili abim veya kardeşim yaşınızı bilmiyorum kusura bakmayın
bende zaten mesajlarımda bazen fabrika verilerinin altına düşmek mümkün diye söyledim. olmaz diye birşey yok.
kendi aracımda (lpg li değil) uzun yolda 5,5lt ortalama tüketimim oluyor 4 kişi ile. rampa çıktığımda oluyor ve klima kapalı.
bence yeterince makul bir tüketim sırf bu sebepten alternatif yakıta gerek duymuyorum. şehir içi durumlar değişiyor tabi.
gelelim fabrika verilerinin altına nasıl düşer mevzusuna. motorunuz sağlıklı ise ve sabırlı bir sürücü iseniz az yakar. nasıl az yakar ; ani gaz ve fren hareketlerinden kaçınarak, rampayı zorlamadan çıkıp inişte ayağı gazdan çekip sıfır tüketimle bir müddet inerek, yol düz veya çok hafif aşağı eğimliyse deyim yerindeyse gaz pedalını okşayarak, birde rüzgarı arkanıza aldınız mı az yakar yakmaz değil.
ben bu değerleri yakalayabiliyorum demek farklı birşey, bu araçların yakıt tüketimi budur demek çok farklı birşey.
bu aracı kullanan arkadaşlar yakıt tüketimi için ideal devir aralığını az çok bilirler,
130km hızla giden bir golf ideal bir devirde değildir.
aynı şekilde yüklü ve kliması açık bir golf normal şartlarda az yakmaz.
ben lpg kullanmıyorum fazla bilgimde yok, bildiklerim sadece duyduklarımdan, araştırmalarımdan ibaret.
lpg li araç benzine göre 2lt lpg fazla tüketir diyorlar, ki fabrika verileri de bunu teyit eder gibi
hepinize sağlıklı, kazasız belasız günler diliyorum.