Valla bizde diyoz ama dinleyen yok. En iyisi artık alıntı yapayım..
Alıntı Kimyaturk Kimya Forumu Yazan shapiroMadeni baz yağlar (mineral yağlar): petrol türevi;
1. Alifatikler:
a) Parafinik
b) Naftanik
2. Aromatikler
3. Alifatik ve Aromatik
Sentetik baz yağlar: yeni teknoloji yağlardır, kullanımları gün geçtikçe artmaktadır;
1. Polialfaolefin (PAO)
2. Alkali Aromatik
3. Polybutenes
4. Alifatik Diester
5. Polyester
6. Polyalkeneglycol
7. Phosphate Ester
Bu motor yağları çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından standartlaştırılıp sınıflanmışlardır. Bu kuruluşlar ve sınıflama kriterleri şöyledir;
SAE (Society of Automotive Engineers) sınıflandırması;
10W-40; 10=Düşük ısı viskozitesini (yağın baz viskositesi, katkısız halde), W=winter: kış, 40=Yüksek ısı viskositesini gösterir. İkinci rakam ne kadar yüksekse, yağ sıcakken o kadar viskoziteli, yani kalın demektir. Ancak kışın ince yağ gerekir.
Burada verilen 10W-40 ve 20W-50 arasında karşılaştırma yapılınca şu ortaya çıkar; birincisi ikinciye göre daha ince ve viskositesi düşük (daha fazla akışkan), ikincisi daha kalın, viskositesi yüksek (daha az akışkan) motor yağı anlamında. Yazında viskosite geliştirici polimer katkılar dolayısıyla aynı yağ kullanılır. Bu tip yağlara multiviskosite yağlar denir. Kışın ince, yazın kalın yağ kullanılır. Multiviskosite yağlar kış soğuğunda yeterince ince yaz sıcağında yeterince kalındır. 10W-40 ve 20W-50 multiviskosite yağlardır.
API (American Petroleum Institute) Sınıflandırması;
S-Benzinli, (minimum performans) SA, SB, SC, SD, SE, SF, SH, SJ (maksimum performans)
C-Dizel, (minimum performans) CA, CB, CC, CD, CE, CF (maksimum performans)
API SJ/CF şeklinde bir ibare görürseniz bu, yağın hem benzinli, hem de dizel tüm motorlarda kullanılabileceği anlamına gelir
ACEA (Association of European Car Manufacturers) Sınıflandırması;
A-Benzinli
B-Dizel
C-Dizel Kamyon
1-Ekonomik, genel maksat, 2-Orta seviye, 3-Yüksek performans
A1=Ekonomik benzinli araçlar için motor yağı anlamında
B2=Orta seviye dizel araçlar için motor yağı
C3=Dizel kamyonlar için yüksek performans motor yağı gibi.
Motor yağının üstüne baktığınızda üç farklı tanımlamayı da görürsünüz; Shell Helix Ultra SAE 5W-40, API SJ/CF, ACEA A3/B3 (hem benzinli hem dizel motorlar için yüksek performans)
Kış sıcaklığı -18 derecenin altına düşmüyorsa ve yazın aşırı sıcak olmuyorsa 10W-40 hem yaz hem de kış için uygun bir seçimdir. Ancak viskozite konusunda yapacağınız seçim sıcaklık, otomobilin üzerindeki kilometre (yaptığı hız), piston aralıkları ve kullanım şartları gibi birçok değişkene bağlı olmakla birlikte, genel kural olarak viskozite aralığını çok açmadan mümkün olan en ince yağı kullanmak en iyisidir. Çok kalın yağların da sürtünmeyi arttırdığı bir gerçektir.