Benzin 4 TL'yi geçti
Zamlı fiyatlar bugünden itibaren geçerli. Tüketicilerden tepki yağıyor...
Benzin fiyatlarının önlenemez yükselişi sürüyor. Bir biri ardına gelen zamlarla indirim bekleyen tüketiciye yine sürpriz bir haber geldi. Akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan benzinlerin satış fiyatı bugünden geçerli olmak üzere litrede 4-8 kuruş artırıldı.
Alınan bilgiye göre, akaryakıt dağıtım şirketlerinden POAŞ'da 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı Ankara'da litrede 3.87 liradan 3.95 liraya, İstanbul ve İzmir'de 3.86 liradan 3.94 liraya, Van'da ise 3.98 liradan 4.06 liraya yükseldi.
BP bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı Ankara, İstanbul ve İzmir'de 3,88 liradan 3,96 liraya, Van'da 3.98 liradan 4.06'ya yükseldi. 95 oktan benzin OPET bayilerinde ise Ankara ve İstanbul'da 3,88 liradan 3,96 liraya yükselirken, İzmir'de 3.87 liradan 3.95 liraya, Van'da da 4 liradan 4.08 liraya çıktı.
97 OKTAN BENZİN
97 oktan kurşunsuz benzin ise yeni zammın ardından POAŞ bayilerinde litrede Ankara'da 3,96 lira, İstanbul ve İzmir'de 3,98 lira, Van'da ise 4,06 liradan satılmaya başladı.
BP bayilerinde Ankara, İstanbul ve İzmir'de 3,99 liradan satılan 97 oktan kurşunsuz benzin, Van'da 4.09 lira, OPET bayilerinde de Ankara ve İstanbul'da 3,99 lira, İzmir'de 3.98 lira, Van'da ise 4.11 liradan satılıyor.
Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.
"BU BİZE CEZA MI?"
Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, benzine yapılan son zammın kendilerini çok şaşırttığını belirterek, ''Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin ucuzlaması çok zor. Devlet verginin vergisinden küçük bir kalem oynatmayla vazgeçse, inanın benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar'' dedi.
Dinç, benzine yapılan son zam karşısında artık ne diyeceklerini şaşırdıklarını, bunu kendilerinin ''önceki zamlara gösterdikleri tepkilere bir ceza'' olarak bile düşünmeye başladıklarını vurguladı.
Türkiye'deki benzin fiyatının yüksekliğine genel olarak bakışlarının bilindiğini ifade eden Dinç, akaryakıtın devletin şuan çok önemli gelir kapısı olduğunu, devletin kısa vadede bundan tamamen vazgeçmesi gibi bir durumun beklenemeyeceğini dile getirdi.
TÜM FİRMALAR NASIL OLUYOR DA BİRBİRİNE YAKIN FİYATLARDAN SATIYOR?
''Benzin fiyatının hemen anlamlı bir oranda düşmesini zaten beklemiyoruz'' diyen Dinç, şunları kaydetti: ''Biz benzin fiyatlarındaki aşırı yüksekliğin nedenini gayet iyi biliyoruz. 2005'te piyasanın özelleştirmesiyle birlikte akaryakıt sektöründeki tüm elemanların karlılıkları inanılmaz oranda arttı. Aslında fiyat düzenlemesinin devlet kontrolünden serbest piyasaya bırakılmasıyla, artacak rekabetle fiyatlarda düşüş bile bekliyorduk. Oysa hiç de öyle olmadı aksine rafineri, dağıtıcı ve bayi karı yüzde 100 arttı. Petrol dağıtım firmaları açık şekilde Türkiye'de kartel oluşturdular. Tüketiciler Birliği olarak Rekabet Kurumu'na bu konuda şikayette bulunduk ancak maalesef kurum, firmalar arasında çok az fiyat farkı olduğunu gerekçe göstererek kartel olmadığına karar verdi. Oysa kartel olduğu şuradan net belli, diğer sektörlerde yeni bir firma piyasaya girdiğinde çok düşük fiyattan ürün satmaya başlar. Petrol piyasasına giren firmalar ise tam tersi yıllardır bu işi yapan büyük firmalarla aynı fiyatlardan başlıyorlar.''
"İNANIN BENZİN BİR GÜNDE YÜZDE 7 UCUZLAR?"
Piyasadaki petrol dağıtım ve satış şirketlerinin aşırı kar elde ettiklerinin bir diğer kanıtının da bardaktan deterjana kadar verdikleri promosyon ve kart alanlara uygulanan büyük indirimler olduğunu savunan Dinç, şöyle devam etti:
''Akaryakıt sektöründeki bariz kartel oluşumu dağıtılmadan benzinin ucuzlaması çok zor. Ayrıca devlet de tatlı karın bulunduğu faiz, repo ve mücevher gibi sektörlerden vergiyi kaldırırken ya da çok yüksek oranlarda düşürürken bu vergi yükünü benzinin, akaryakıtın üzerine taşıdı. Yani devlet petrol sektöründeki karteli biliyor fakat büyük vergi geliri nedeniyle bunu görmezden geliyor. Şuan benzinden alınan ÖTV üzerinden ayrıca bir de KDV alınıyor, yani akaryakıtta vatandaş verginin vergisini ödüyor. Sadece bu ÖTV üzerine ek olan KDV alınmasa bile tüketici inanılmaz rahatlayacaktır. Devlet verginin vergisinden küçük bir kalem oynatmayla vazgeçse, inanın benzin bir günde yüzde 7 ucuzlar.''
"REKORDA BİZİ KİMSE YAKALAYAMAZ"
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanvekili ve İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, Türkiye'nin, ''Dünyanın en pahalı benzinini satan ülke rekorunu, kimsenin yakalayamayacağı bir seviyeye çıkardığını'' savundu.
Anık, yaptığı yazılı açıklamada, 95 ve 97 oktan benzin satış fiyatının bugünden geçerli olmak üzere litrede 4-8 kuruş artırıldığını, 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatının İzmir'de 3,86 liradan 3,94 liraya, 97 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatının da 3,94 liradan 3,98 liraya yükseldiğini bildirdi.
Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlarının, şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterdiğini belirten Anık, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
''Türkiye, dünyanın en pahalı benzinini satan ülke rekorunu, kimsenin yakalayamayacağı bir seviyeye çıkardı. Bütçe açıkları ile boğuşan komşumuz Yunanistan'da bile 1 litre benzinden sadece 1,1 liralık vergi alınırken, Türkiye'de benzinden 2,45 lira vergi alınıyor.
1 litreden alınan vergi, rafineri çıkış fiyatının 2.7 katını geçiyor. Petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra dolar kurunun 1,5 lirayı bulması da çok büyük bir etken. Kur ile petrol fiyatları birleşince böyle oldu. Bilindiği üzere benzin ve diğer akaryakıt ürünlerinin fiyatları, döviz kuru ve uluslararası piyasalardaki ham petrol varil fiyatlarına göre belirleniyor. Benzin fiyatları içerisinde ÖTV ve KDV dışında üç ayrı unsur daha bulunuyor. Birincisi kar payı dahil rafineri fiyatı. İkinci unsur dağıtım şirketlerinin kar payı. Üçüncü unsur da akaryakıt bayilerinin kar payı.''
Anık, deniz ve hava yollarında kullanılan araçların akaryakıtlarında uygulanan ÖTV oranının, karayollarında hizmet veren ticari araçlar için de uygulanmasını istediklerini bildirdi.
AA