Lpg karşıtları cevap vermiş hep
Şaka bir yana binebilmek için gerçekten gerekiyor Lpg. Şu an burada 2.16 TL fiyatı ortalama. Benzin 4 TL. Bugün biten Lpg ye göre tüketimimi söyleyim, orjinal filtreye döndükten sonra tüketim düştü. 50 TL ile 302 km gittim. Bunun içerisinde gazlama da, sakin kullanma da, yerinde km yapmadan çalıştırmada var. Bir de Lpg doldurulan yerden koku geldiği için (subap tam kapanmamıştı) tornavida ile subapı bastırıp tüm kolumun Lpg gazıyla bulanmasına neden olmama rağmen. 10 TL lik çıkmıştır herhalde orada. Tüketimimi hesapladım ve 0.167 TL yakmışım km de. Tabi bu 302 km den 10 km ısınma payını çıkarmamız gerek. O zaman dışarı kaçan gazı eklemeden 0.17 TL yakmış oluyorum.
Lpg taktırmak kimsenin hoşuna gitmez, hele benim gerçekten hiç gitmiyor. Ama taktırmak zorunda bırakılıyoruz, mevcut duruma göre herkese taktırın diyorum.
Lpg' nin başıma açtığı sorunlara gelelim. Öyle çok sorun çıkarmadı ama kronik sorunlarından bahsedeceğim. Motor soğukken stop etme, yeterince gaz yememe problemi var. Çekişten düşme söz konusu olmadı, defalarca aynı araçlarla denedik sonuçlar hep aynı. Diğer bir sorun motor sıcakta olsa ani gaz verdiğinde benzine göre birden silkeleme yapıyor araç. Benzinde de var ama Lpg de 2 katı. Tabii bu arabanın birden ileri atılması olarak algılanabilir çünkü bir anda ileri atılmasından kaynaklanıyor silkeleme
Geçen sene bobin yaktı, Lpg den diye düşünmüştüm ama şu an hala bobin yanma belirtisi yok, ömrü dolduğundan da yanmış olabilir.
Lpg başıma 1 kez hayati bir tehlike açtı. Filtrenin orası nasıl olduysa gevşemiş ve gaz kaçırıyordu oradan. Koku farkedilmeyecek gibi değildi, anladım kaçak olduğunu ve tüpten vanayı kapattım. Arabayı havalandırdım, koku kesilince benzinde işimi halledip servise gittim hallettiler ama onlarda çok şaşırdı, başlarına ilk defa geliyormuş. O kokuyla arabaya binilemezdi zaten, başımı bile döndürmüştü. Tabii bu hayati bir tehlike olmasını değiştirmiyor, araba yanabilirdi de. Ama aynı şey
benzinde de başıma geldi ki yıllanmış arabalarımızda eskiyen hortumlar başımıza bela açabiliyor.
Benim taktırdığım kit Atiker, tavsiye eder miyim bilmiyorum. Nedeni ise kalitenin kit değil tamamen ustaya bağlı olması. Günde 60-70 km yol yapıyorum, şu ana kadar aradaki farkla 990 TL kitin parası haricinde komple motor yaptırabilirim. Hesapladım, 4300 TL fark var. Kit parası çıkınca 3300TL. Geçen sene Kasım başında takıldı Lpg, o zamandan bu yana 18-19 bin km arasında yapmışım.
Taktırmak konusunda karar tamamen sizin, benzin ile Lpg arasında çok fark olmasa hiç istemem taktırmayı ama çok fark ediyor maalesef.