Gönderen Konu: enteresan bir çalışma(ma) problemi,acil yardım lütfen  (Okunma sayısı 6660 defa)

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
s.a arkadaşlar.tam su alma sorununu hallettim artık kafam rahat diyordum ki şöyle bir bela geldi başıma:
kontagı ceviriyorum,ikaz ışıklarının sönmesini bekliyorum ve marşa basıyorum.sonrasında arabadan bogulmus gibi bir ses geliyor,muazzam bir titremeyle beraber devir saati ancak 500'e kadar yükselebiliyor ve motor yerınden cıkcak gibi sallanmaya başlıyor ve baya bi öksürüyor araba.ben rolanti yükselsin diye gaza asılıp bırakıyorum,bir süre sonra devir 2500-3000 lere cıkıyor (devir yükselirken öksürme ve sallanma devam ediyor).sonra devir düştükce araba rahatlıyor ve normal rolanti seviyesi olan 800 lere geliyor.gaza basmasam da belii bir süre sonra rolanti yerine geliyor ancak biraz daha zaman alıyor tabiki ve kendine gelene kadar dizel araba gibi çalısıyor.bu esnada -rolanti düzene girene kadar - normal calıstırma sırasında sönen akü ısıgı sönmüyor.problem esnasında egzozdan kara duman da atıyor (sanki benzini yakamıyor) ve her yeri benzin kokusu sarıyor.ilginç olan bu problemi her zaman yapmaması.yani soğuk-sıcak ayırmıyor.ilk etapta çalıştıtırken gaza basmak yada basmamak etkilemiyor.bazen hiç bir şey yokmus gibi tık çalışıyor,bazen ise bu problemi yapıyor.yani iki gün hiç yapmadığı da oluyor üç gün boyunca beni çektirdiği de oluyor.aracım 2002 primeline 1.6 16v ve benzinli,lpg yok.
arabanın 90.000 ağır bakımını yeni yaptırdım ve 5 yıldır değişmediği için triger setini de değiştirdim.bakımda tam ne yapılır bilmem ancak bujilerin yağının filtrelerin değiştiğini,boğaz kelebeğinin ise temizlenip ayarının yapıldığını biliyorum.akü de 1 yıllık.aracı ustaya verirken;arada sırada aynen bu şekilde problem çıkardığını anlattım.gün boyunca araba ustadaydı ztn ama orda problem cıkarmamıs.neyse 2-3 gün kullandım bakalım yine yapcak mı diye gecenlerde aynı sorunu tekrar yaptı.bende doğru ustanın yanına gittim ve şansıma orda da yaptı aynı çalışma problemini.usta şaştı kaldı,tekrar bilgisayara bagladı aracı ama problem gözükmüyor.sorunun boğaz kelebeğinde olabileceğini söyledi ancak bakımı esnasında ztn temizliği yapıldığı için kelebeğin,benim aklıma kurt düştü.kaldı ki araba çalıştıktan sonra problem cıkarmıyor,gaza basıyorum ve canavar gibi gidiyor maşallah..kısaca araba bu arkadaşlar.ben ne yapayım acil yardım bekliyorum!! direktiflerinize göre,problem nerde derseniz oraya baktıracağım.cart diye boğaz kelebeğini değiştirmek istemiyorum.
şimdiden teşekkür ederim..

Çevrimdışı ALPER.

• Profili Görüntüle
Ynt: enteresan bir çalışma(ma) problemi,acil yardım lütfen
« Yanıtla #1 : 05 Ocak 2012, 21:47:51 »
aracınızın problemi  büyük ihtimal ateşleme ile alakalı

bobin yakmış ya da yakacak olabilir, buji ya da kablolarında da olabilir sorun.

çiğ yakıt, titretme olayları çok tanıdık geldi, çıkarımlarım bu, yine de bir diagnoz cihazına bağlatmanızı öneririm.hava akışmetreden geçen kütle miktarını ölçtürün, bir de egzozcuya gidin, katalitik ya da susturuculardan biri dağılmış mı baksın

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #2 : 05 Ocak 2012, 22:11:35 »
aracınızın problemi  büyük ihtimal ateşleme ile alakalı

bobin yakmış ya da yakacak olabilir, buji ya da kablolarında da olabilir sorun.

çiğ yakıt, titretme olayları çok tanıdık geldi, çıkarımlarım bu, yine de bir diagnoz cihazına bağlatmanızı öneririm.hava akışmetreden geçen kütle miktarını ölçtürün, bir de egzozcuya gidin, katalitik ya da susturuculardan biri dağılmış mı baksın
cevap için teşekkür ederim kardeş.benim de aklıma ateşleme ile ilgili bir problem geldi aslında ama usta bakımı sırasında bujileri değiştirdiğini söyledi :( hem bakım sonrasında hem de öncesinde bu problemi yaptıgına göre kablolarında yada egzozda problem olması olası o zmn?
bir de ustaya sordum acaba akışmetrede olabilir mi problem diye,ancak 16v araçlarda akışmetre yok dedi.doğru mu acaba bu ben pek anlamıyorum da :(
bu arada araç bilgisayarda hiç arıza göstermiyor maalesef :(

Çevrimdışı ALPER.

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #3 : 05 Ocak 2012, 22:19:47 »
bakımda bujileri ve kablolarını değiştirdim

sanayiden çıkarken rölanti oynuyordu seninki gibi gaza bastım bir süre sonra düzeldi.

sonra uzun yola çıktım, bobin yaktı, 1 günlük bujiler sizlere ömür.(ngk idi, kim gördüyse bu arabaya bu buji olmaz dedi, biraz onun da etkisi varmış bu durumda, bosch markasına geri döndüm)

ateşleme organları birbirleriyle uyumlu çalışması gereken sistemlerdir, biri yeni biri eski olunca olmuyor.bobinler değişmediyse keşke onları da elden geçirseydin.

16v te akışmetre olmaması saçma

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #4 : 05 Ocak 2012, 23:53:14 »
bakımda bujileri ve kablolarını değiştirdim

sanayiden çıkarken rölanti oynuyordu seninki gibi gaza bastım bir süre sonra düzeldi.

sonra uzun yola çıktım, bobin yaktı, 1 günlük bujiler sizlere ömür.(ngk idi, kim gördüyse bu arabaya bu buji olmaz dedi, biraz onun da etkisi varmış bu durumda, bosch markasına geri döndüm)

ateşleme organları birbirleriyle uyumlu çalışması gereken sistemlerdir, biri yeni biri eski olunca olmuyor.bobinler değişmediyse keşke onları da elden geçirseydin.

16v te akışmetre olmaması saçma

ilgin alakan için tekrar teşekkür ederim kardeş.söylediklerini not aldım,sanayiye gidince tek tek baktırcam ustaya.

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2012, 21:35:10 »
Arkadaşlar aracı en erken 1 hafta sonra sanayiye götürebilirim.bu zaman zarfında sizden ne kadar çok fikir alırsam o kadar iyi olur benim için.bu sebeple sizden,eğer aklınıza gelen bir şey olursa yazmanızı istiyorum.tekrar teşekkür ederim..

Çevrimdışı serhat

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2012, 22:38:11 »
16v de akışmetre var buji kablosu yok soketli, şarz dinamosuna baktır bi bizmde başımıza gelmişti o sorun yada silindir bobinlerine baktırcaksın kontrol ettir bi eğer bobin derlerse komple takım olarak değiş sonra gene arıza veriyo diğerleri tanesi 75 tl olması lazım ateşleme bobinlerinin
WOLFSBURG STYLE ;)

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #7 : 07 Ocak 2012, 22:27:50 »
16v de akışmetre var buji kablosu yok soketli, şarz dinamosuna baktır bi bizmde başımıza gelmişti o sorun yada silindir bobinlerine baktırcaksın kontrol ettir bi eğer bobin derlerse komple takım olarak değiş sonra gene arıza veriyo diğerleri tanesi 75 tl olması lazım ateşleme bobinlerinin
cevap için teşekkür ederim kardeş.
o zmn
-katalitik ile susturucuya
-hava akışmetresine
-bujilere
-şarz dinamosuna ve
-bobinlere baktırcam.bu arada kardeş bu silindir bobini dediğin şey endüksiyon(ateşleme) bobini oluyor demi?bir de buji kablosu yok soket var demişsin,o sokette problem olabilir mi ona da mıbaktırayım?
bir diğer husus da,nette araştırırken gördüm platin meme yaparsa anlattığıma benzer bir durum oluyormuş.bu platin denen icad nedir,nasıl meme yapar,bu icattan var mı golflerde ona da mı baktırayım?
var mı acaba unuttuğum,eksik kalan başka birşey?

Çevrimdışı ALPER.

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2012, 22:32:15 »
buji kablosu yoksa, buji kablosu bobine entegredir zaten, ayrıca bir yere bakmana gerek yok

Çevrimdışı Onamdar

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 07 Ocak 2012, 22:39:07 »
gaz teli varmı yoksa elektronik mi ?

Boğaz kelebeği problemi olabilirmi valf rahat açılıp kapanamıyor gibi. biraz zoraki açılıp kapandıktan sonra rahatlıyor sanki.
Yada silindirlerin birinde ateşleme olmuyordur oda vuruntu ve titreme yapıyordur. Ama böyle bi problem olsa ilk çalışma dışında yolda giderkende tekleme hissetmen lazım o yüzden ilk çalışmada kelebek rolantiyi ayarlıyamıyor diye düşünüyorum. Bi süre sonra adapte olunca düzeliyordur.
Buda benim araç...Pasta cila+ plasti dip ile jant boyanması

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #10 : 07 Ocak 2012, 23:39:32 »
buji kablosu yoksa, buji kablosu bobine entegredir zaten, ayrıca bir yere bakmana gerek yok
tekrar sağol kardeş.önce dediğim gibi pek anlamıyorum ben bu araba mekaniğinden,o yüzden soruyorum böyle sonra apışmayayım diye.

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2012, 23:42:44 »
gaz teli varmı yoksa elektronik mi ?

Boğaz kelebeği problemi olabilirmi valf rahat açılıp kapanamıyor gibi. biraz zoraki açılıp kapandıktan sonra rahatlıyor sanki.
Yada silindirlerin birinde ateşleme olmuyordur oda vuruntu ve titreme yapıyordur. Ama böyle bi problem olsa ilk çalışma dışında yolda giderkende tekleme hissetmen lazım o yüzden ilk çalışmada kelebek rolantiyi ayarlıyamıyor diye düşünüyorum. Bi süre sonra adapte olunca düzeliyordur.
gaz teli yok kardeş.pedal altında direnç varmış bi o ölçüp ayarlıyormuş kendi,usta öyle demişti.tamam o zmn başka bir yerde kelebeğe de baktırayım birkez daha.cevap için sağol..

Çevrimdışı ALPER.

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 07 Ocak 2012, 23:59:25 »
akışmetre yok bu araçta diyen ustaya gitme de yine ;)

Çevrimdışı bugrabey

• Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 08 Ocak 2012, 10:14:33 »
akışmetre yok bu araçta diyen ustaya gitme de yine ;)
yanından geçmem ztn bir daha kardeş   :-X