şehir içinde öndeki araçla arana, gerektiginde gazı keserek frene gerek kalmayacak sekilde yavaslayabilecegin bir mesafe bırakırsan çok iyi olur. gazi kestiginde araç kompresöre yükleniyor ve anlık yakıt tüketimi 0 oluyor. frene basmak, aracın kazandıgı enerjiyi boşa atmak gibi oluyor. tıkanmayan ama ara ara yavaslayıp ara ara hızlanan bir trafikte ciddi faydasını göreceksin.
Ankara'da özellikle alt geçitten çıkan araçların, önlerinde bir engel olmamasına ragmen psikolojik olarak frene bastıklarına şahit oluyorum. frene bastıgınız her durumu tespit edin ve sebebini araştırın. bunu frensiz halledebilmek için sürüş stilinizi değiştirin. şirket aracı kullanmıyorsunuz, bu şekilde nazik davranmak hem yakıtınızı azaltır, hemde aracınızın ömrünü uzatır. en azından daha az sorunlu parça olur elinizde.
her gün gidip geldiginiz yolun karakteristigini ögrenin. diger şeritlerden kendinize referans araçlar seçin. bir kaç gün gözlemleyin. bazen düsündügünüzün aksine, başka bir şeridin daha hızlı gittigini farkedersiniz..
sadece aracınızın önüne bakmayın. ileriyede bakın. ilerden giden aracın tepkilerine göre ayagınızı erken gazdan cekebilir ve frene ihtiyac duymayabilirsiniz. önünüzde kasalı araç varsa kurtulun. onlar muhtemelen şirket aracıdır ve önündekinin dibinden gitmeyi severler. sizi hem tedirgin ederler, hemde zincirleme kazaların başlıca aktörleridirler. siz onun önündeki aracın tepkisini göremeyeceginiz için, sadece o araca göre davranmak zorunda kalırsınız ki, siz önünüzdekine carpmaktan kurtarsanız bile, arkanızdaki size carparak, sizi sıkıştıracaktır.
hem yakıt, hem güvenlik için dikkatte fayda var.
benim tecrübelerim, birçok sürücünün sadece önüne odaklandıgı, ilerdeki bir olumsuzlugu farketmekte geciktikleri yönündedir. bu ilerdeki diye kasdettigim olumsuzluk 10 metrede, 100-200 metrede olabilmektedir. bomboş ve üç şeritli yolda saga çekip reflektörümü 100 metre geriye koymama ragmen, reflektörümün dibine kadar gelip çarpmamak için aniden direksiyonu kıran bir çok yolcu otobüsü ve araçla karşılaştım.
ayrıca, trafigin rahat oldugu saatlerde ve rahat güzergahlardan gitmeyi tercih edin. trafik yogunlugu sadece yakıtınızı degil, sinir katsayınızıda arttırır..