Üretim öncesi ile ilgili bende bir kaç kısa bilgi veriyim arkadaşlar...
Ürün üretiminde Özel üretim tipleri 11 çeşittir...
1. Araştırma Üretimi: İşletmelerde geleceğe dönük yapılan tasarılarda deney yapma amacıyla üretilen ürünlerdir.Laboratuvar çalışmasını niteliği taşır.
2. Model ve Prototip Üretimi: Araştırma faliyetlerinin bir parçası olarak,ürünün çalışma özelliklerini,performansını ve tesiste üretilebilme koşullarının hakkında bilgi veren üründür. Modeller ölçekli üretilirken,Prototipler birebir boyutlatda gerçek malzemeden üretilirler.
3.Test modelleri Üretimi: Ürünün normal kullanma koşullarından daha ağır koşullar içinde dayanıklılığını test teme amacı ikle üretilen modellerdir. Test Modelleri Laboratuvar çalışmalarında elde edilen üründür.
4. Pilot Üretim: Üretime geçilmeden önce Üretimde çıkabilecek Problemlerin belirlenmesi için üretilen kısımdır. Bu aşamada direk üretime geçmeden 2 kısım olarak konu çözüme getirilebilir. İmkanlar yeterli ise ufak bir üretim tesisi modeli kurulur ve işletilir.Çıkan aksaklıklar tespit edilip giderildikten sonra gerçek üretime geçilir yada Pilot üretim gerçek tesis koşulları altında yapılır.Arıza kaynakları belirlenip giderilir.İşçiler gerçek tecrübe düzeyine ulaşınca gerçek üretim devreye girer.
5.Tasarımı tamamlanmamış Ürünlerin Üretimi: Tüketicinin bir an önce yararına sunulan ürün zaman yetersizliği nedeniyle direkt olarak kağıt üzerinden üretime geçer daha sonraki ürünlerde ise eksiklikler yavaş yavaş toparlanır.
6. Yeni Model Geçiş Devresi: Ürünün önemli oranda yenilenmesiyle ortaya çıkar,Üretim hızını yavaşlatır hatta bir süre durmasına bile neden olabilir.Daha sonra gerekli ayarlar ile yeni makyajlı model üretimi devreye geçirilir.
7. Başlangıç Devresi Üretimi: Büyün ayrıntıları kağıt üzerinde incelenmiş Ürünlerin bile üretim aşamasında eksiklikleri ortaya çıkabilir. Bu üretim aşamasındaki üretimin izlenme devresidir.
8.Demonstrasyon ve Gösteri Ürünleri: Sergi,Fuar ve Satış acentalarında tanıtma ve çalışma şeklini müşterilere gösterme amacıyla ürünün az sayıda üretilmi şeklidir.Örneğin ara kesiti alınmış bir otomobil veyahut yüzeyleri kromajlanmış al benisi olan otomobil motor parça ve blokları.
9.Özel İhraç Ürünleri Üretimi: Çeşitli Ülkelerin koşullarına ve yasalarına uygun şekilde bazı üretimlerin şekil ve özelliklerini değiştirme ile elde edilen üründür. Örn: İngiltere için Sağdan direksiyon Simitli araç imalatı.
10. Modifikasyon, Tamir ve İade Ürünleri Üretimi: Gemi,Uçak,Otomobil, Lokomatif veyahut askeri araçlar gibi ürünlerin geçen zamanın özelliklerine uyarlanması istenebilir.Bu nedenle söz konusu ürün üzerinde yapılan değişikliklere "modernizasyon" veya "modifikasyon" denir.Bu durum tamirden frklı olup zaman zarfına ürünü yeniden en iyi şekilde kullanılabilmesi için yapılan çalışmalardır.Yüksek üretim kapasiteli durumlarda normal üretim hattının yanında tamir ve bakım bölümüde mevcuttur, Arızası çıkan ürünler garanti kapsamında ise gerekli işlemler ücretsiz yapılırken,Garanti kapsamı veyahut garanti süresi dolmuş ürünler ise ücret karşılığı tamir görür.Bunun dışında Tamiri mümkün olmayan ürünler için müşteriye üretim hattından yeni bir ürün verilir.
11.Geçici Üretimler: Sürekli Üretimde bulunan tesisin zaman zaman sipariş niteliğinde ürünler yapması durumudur. ( Özel Seri Araçlar vs...)