Bu yazıyı şikayetvar sitesinden buldum,gerçekten çok ilginç bir olay...
96'da Doğuş yetkili satıcısı gönen Motorlu Araçlar'dan 96 model 0 kilometre kırmızı bir polo satın aldım. Yaklaşık 8 yıl sonra boya kalkması sonucu ön tamponun altından yeşil, arka tamponun altından metalik mavi boya çıktı.
Doğuş otomotiv’i aradım; astardır dediler. Yetkili Gen Oto’ya gittim, kırmızı renk tamponların altından yeşil ve metalik mavi renk çıktığına dair rapor tuttular.
Doğuş müşteri temsilcisi Gen Oto raporunu ve fotoğrafları istedi, araştıracaklarını, gerekenin yapılacağını belirtti. Birkaç gün sonra arayıp, bu kez; üretimdendir dediler. Aracımın şasi no’su üzerinden net bir bulgu ve üretimden olduğuna dair yazılı bir belge istedim; Volkswagen AG 96 model bir araç ile uğraşamayacak kadar yoğun, araştırmalarını isteyemeyiz, üretimdendir diye yazılı belge de veremeyiz, konunun üzerine giderseniz tamponların orijinal olmadığını iddia ederiz dediler.
Israrlarım sonucu sadece aracın fabrika çıkışından satışa kadar boya işlemi görmediğini ifade eden bir yazı göndermekle yetindiler. Almanya Volkswagen AG ile irtibat kurdum, raporu ve fotoğrafları gönderdim, şasi no’su üzerinden araştırma ve açıklama talep ettim. Birkaç gün sonra 96'da Polo araçlara özgü üretimsel ve lojistik sebeplerle bazı Polo araçlara gövde renginde tamponlar eksik geldiği için farklı renklerde tamponları üstüne söz konusu gövde renginde 2. bir renk atarak monte ettiklerini belirttiler.
Önce bu açıklamayı yazılı vermekten imtina ettiler, ısrarlarım üzerine antetli kağıda yazıp, imzalayarak gönderdiler. Buna göre; araca üretimde yeşil ön tampon, metalik mavi arka tampon üzerlerine kırmızı renk atılarak monte edilmiş.
Şimdi soruyorum;
1)Volkswagen AG açıklamasına göre 96'da üretimsel ve lojistik sebeplerle Polo araçlara istinaden aynı renkte gövde ve tampon adetleri birbirini tutmadığı için az sayıda araç için sıra dışı bir üretim söz konusu olmuştur. Böyle bir üretim "yasal mıdır"?
2)Böyle bir üretim söz konusu olduğunda bu az sayıda araç test sürüş aracı vb olarak mı kullanılır? Yoksa satışı da yapılabilir mi?
3)Satın almış olduğum araç Doğuş otomotiv'e, Volkswagen AG tarafından test sürüş aracı vb olarak mı gönderilmiştir?
4)Satış amaçlı gönderildi ise Doğuş otomotiv’e Volkswagen AG tarafından tamponların üzerinde 2 kat farklı renklerde boya olduğuna dair bir yazı verilmiş midir?
5)Bu bilginin üretici firma tarafından distribütöre verilmesi "yasal zorunluluk değil midir"?
6)Distribütörün ve yetkili satıcının bu bilgiyi nihai tüketiciye vermesi "yasal zorunluluk değil midir"?
7)Tüketicinin hakları nedir?%