DSG ( Direct Shift Gearbox )
bildiğim kadarıyla ilk r32de kullanılan şanzımanın geliştirilmiş hali. iki kavrama vardır yani siz birinci vitese taktığınızda diğeri otomatik olarak 2. vitese geçiyor ama etkin değil, siz değiştirme komutunu verince etkin hale geçiyor. geçtiği anda diğer kavrama 3ü hazırlıyor. yani kavramanın biri tek rakamları diğeri çift rakamlara ve geri vitese hükmediyor. manuel vitesten daha hızlı vites geçişi sayesinde vites değiştirme süresi ve aracın hızlanma süresi azalıyor.
ayrıca dsg de iki veya üç vites birden düşürmek mümkündür. örneğin 6dan 4e rahatlıkla geçebilirsiniz. direksiyon arkasındaki kulakçıklardan veya vites kolunu ileri geri iterek vites değişimleri kolaylıkla yapılabilir.
+1
Dayimin sahip oldugu 2006 2.0 tdi dsg yi cok kez kullandim.Ozellikle uzun yola ciktigimda farki anladim.Isterseniz 2 vites degil 3 vites bile dusurebiliyor.Ornegin 80 km hizda aracla ilerlerken gaza basmassaniz yada cok az dokunursaniz,rampa inerken araci viteste salarsaniz 80 km hizda 6. vitese atabiliyor.Bu durumda aniden hizlanmaniz gerekirse gaza yuklendiginiz anda(gaza basma derecenize gore) 6. vitesten birden 3. vitese atabiliyor.Bu durumda arac 6-5-4-3 seklinde vites kucultmuyor.Direk 6 dan 3. vitese atiyor.
Benim dsg den once kullandigim otomatik sanzimanli arac sayisi bir elin parmagini gecmez ve kullandiklarimdan hic zevk almamistim.Hatta dayima da almamasini soylemistim fakat arac geldiginde daha ilk kullanimda tum zevkini yasadim.Her zaman da tavsiye ederim.Eger alacaginiz aracin dsg sanzimanli modeli mevcutsa arada 4-5 bin ytl gibi bir fark soz konusu oluyor ve bu farki vermeye kesinlikle ve kesinlikle deger.
Ayrica normal otomatik sanzimanlarin belirli devirleri vardir vites degistirmek icin.DSG de bu yok.Araci tamamen nasil kullanacaginizla ilgili vites degistiriyor.Ornegin gaza sakin basarsaniz vites 2000 de degisebiliyor.Normal basarsaniz 2500-3000 de sert basarsaniz 4000 de degisebiliyor.Yani diger otomatik sanzimanlar gibi belirli bir devri yok.Bu sayede arac hem kendini yormuyor hem de fazladan yakit yakma geregi duymuyor.Diger otomatik sanzimanlar (smg haric) manuel sanzimanlara oranla 1-1.5 litre daha fazla yakar.Fakat dsg aynen manuel sanzimanin yaktigi kadar yakiyor.
Butceniz yeterliyse kesinlikle tavsiye ederim...