Arkadaşlar ben Mutlu 12V 60Ah Akü aldım ama nasıl takacağımı bilmiyorum. Kendim takabilir miyim? Yoksa oto elektrikçisine götürmek mi lazım?
elinden geliyorsa kendinde takabilirsin, ama şahin dogan edasıyla akuyu komple sokup yenisini takmanı tavsiye etmem, öncelikle yeni aldıgın akuyu her ihtimale karsı dolu olup olmadıgını kontrol etmelisin, bunun için volt metre kullanabilirsin, eger hiç bir aletin yoksa konu ile ilgili aku şarj kablosunu yeni akünün kutup baslarına takıp, diğer kırmızı ve siyah ucu birbirine ani bir sekilde surtersen kuvvetli bir kıvılcım cıkması gerekir, bu akunun sarjlı oldugunu gösterir. Aku göstergesinede bakabilirsin yesil tam dolu beyaz şarj gerektiriyor vs gibi ama ben onlara guvenemiyorum, şimdi yeni akumuz boş olma ihtimalinide kontrol ettikten sonra değişim kısmına geçebiliriz, öncelikle kalın bir tel alıp akumuze gelen kutup bası metallerine dolarız, + ve - yi kablo ile uzattıktan sonra yeni akuyu de sisteme baglarız, kabloların yerinden cıkmaması gerekir bu işlem sırasında, daha sonra eski akunun somunlarını gevsetir, kutup baslarını söker alırız, akuyu yerinden aldıktan sonra tellerle baglı yeni akumuzu telleri sokmeden dikkatlice yerine oturturuz, daha sonra akuye kutup baslarını hafifce geçirip, altından tel doladıgımız kısmı cekerek sökeriz, her iki kutup bası için aynı işlemi uyguladıktan sonra aku kutup baslarını boşluk kalmıycak şekilde guzelce sıkar ve işlemi tamamlamış oluruz... Böylece aracımızdaki 12 volt bu işlem sırasında devreden hiç çıkmamıs olur ve elektronik veri kaybı yasanmaz.