Gecenlerde icime kurt dustu sanki arabada bir problem var gibi dedim o zaman bi olcelim bakalim pistonlarin basinci olmasi gerektigi gibimi yoksa pistonlarda problemmi var.
Bu teste "Compression Test" deniyor ingilizcede.
Sonucta araba olmasi gerektiginden cok daha guc uretiyor cok daha fazla basincla, ne olacagi ne yazikki supriz oluyor.
Motor ne sicak nede soguk olmali, eger araba park halinde ise o zaman 10dk falan calistirin soguk ve sicak motorda alinan veriler tam dogru olmayabilir.
Oncelikle arabanin buji kablolarini sokup, butun bujileri yerinden cikariyoruz.
Buji kablolarini bir yere deymiyecek sekilde guvenli bir sekilde bir yere baglayin/sabitleyin.
Injectorlerinde butun elektrik kablolarini cikartin yoksa test sirasinda devamli benzin basariz silindirlere. 4 silindirli araba icin 4 tane kablo cikarmaniz lazim genelde kablolarla enjectorler arasini ufak metal bir klips tutar onu cekip cikarin sonra kabloyu cekip cikarabilirsiniz.
Buda test aletimiz;
Sira ile pistonlara takiyoruz ve arabayi calisitiryoruz tabiki araba calismiyor ama devamli crank ediyor. 5-6 kere yapip en yuksek degeri not ediyoruz. Sira ile diger pistonlarada bakiyoruz. Testi 2 kere yapmanin faydasi var karsilastirmak icin. Bu testi yaparken buyuk ihtimal CEL (Check engine light) motor ariza isigi yanacaktir onuda sondurmeniz gerekecek genelde akuyu 30dk ligina sokmek bu sorunu cozer.
Benim test degerlerim;
Parantez icindekiler ikinci testim
Ilk degerlerin biraz dusuk olmasinin sebebi bu isi ilk defa yaptigimdan cekindim, sonra dedim arif elini cekinden alistirma yap su isi dogru duzgun, ikinci testler daha gercekci oldu
| 0 | -> 175 (180)
| |
| 0 | -> 166 (170)
| |
| 0 | -> 164 (180)
| |
| 0 | -> 159 (186)
Arabanin orjinal degerleri yani fabrika cikis degerleri 10-13 bar yani 147-191psi. Eger pistonlarin basinci 7 bar veya 102 psi altinda ise o zaman problem var demektir. Benim degerler kisacasi benim eski arbanin hala fabrika cikis verilerinde calisitgini gosteriyor
(Masallah diyelim)
Kendi arabanizin degerleri farkli olabilir tabiki endise etmeyin.
Benden bugunluk bukadar
Yapacaklara kolay gelsin