Merhaba, 20ytl ile 50km çok az gerçekten ben 80-100km gidiyorum ama hızlanırken gaza çok yavaş basıyorum, genelde 80km/h sabit hız ile gitmeye çalışıyorum, trafik yoğun olan yerlere girmiyorum, frenide mümkün olduğunca az kullanıyorum ne kadar çok fren yaparsak o kadar çok gaza basmak gerekir o yüzden yakın takip vs gibi şeyler gereksiz.
Hem kış şartları hemde aşırı yoğun trafikte iseniz tüketim artar tabi, enjektörler, buji kabloları, tıkalı katalitik konvertör, lambda sensörü, sente ayarı benim aklıma gelenler.
Birde Milliyet de şöyle bir yazı vardı,
Otomobil üzerinde yapılacaklar...
Hava filtresinin tıkanmadığına emin olun.
Filtreyi mevsime göre kullanın.
Distribütör platin ayarını katalog değerine ayarlatın.
Akü kablolarının değerinde olmaması yakıt tüketimini arttırır.
Bujilerin ayarlarına dikkat edin.
Karbüratörü düzenli olarak bakımdan geçirin.
Rölanti devri yüksek devirde olmamalı.
Gaz pedalının rahat ve kolay basılır olması gerekir.
Fren balataları ayarsız ise yakıt tüketimi artar.
Debriyajın kaydırması yakıt tüketimini arttırır.
Lastik havaları az olan lastikte motoru zorlar.
Sürücü görevleri...
Ani fren ve ardından gaz basmak yakıt tüketimini yüzde 5 arttırır.
Şehirlerarası yolda en verimli hız 80-90 km. arasındadır. Son vitesteki 90 km.'lik hız yaklaşık 3.000-3.300 motor devrine eşittir. Diğer viteslerde de motorunuzu 2.750-3.000 devirler arasında çalıştırın
Motorunuzun hararetinin fazla artmamasına dikkat edin.
Motorun ısınmasını en fazla 30 saniye bekleyin.
Kışın motorunuzun çok soğumaması için radyatör önünü gazete kağıdı ya da benzeri bir şeyle kapatın.
Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır. Motor tam ısınmadan yapılan yolculuklardan (özellikle kısa mesafelerden) kaçının. Böyle durumlarda aracınız yüzde 25 daha fazla yakıt harcar.
Depo hiçbir zaman ağzına kadar doldurulmamalı.
İmkanınız varsa sabah veya akşamın geç saatlerinde deponuzu doldurun.
Depoyu daima dolu bulundurun. Çünkü az benzinde buharlaşma daha fazladır.
Özellikle dizel motorlu araçlarda, günlük iş bitiminden sonra depoyu kaliteli motorinle doldurun.