131 ile conta yakmak
3 sene önce 85 model 131im vardı, sürekli hararet yapıyordu özellikle yaz aylarında hergün su eklerdim...
kıbrısta kalıyordum sıcaklığı siz tahmin edersiniz artık...
bi gece araçla ilerlerken hararet 100ün üstüne çıktıgını gördüm, mantıklı olan durmaktı ama su bulabileceğim hiçbirşeyde yoktu, en yakın yer 2-3km ötedeki marketti....neyse yavaş yavaş markete gittim dalgınlık arabayıda stop edip su aldım, kaputun içi yanıyordu zar zor suyu boşalttım, bu arada fan devreye girmemişti aracı çalıştırdım fakat fan hala devrede değildi....sonra fan kablolarını bulup kısa devre yaptırdım bu şekilde fan devreye girmişti......araçta su var, motor çalışıyor, fan devrede haliyle hararet göstergeside inmeye başlamıştı..bi kaç dakka sonra direksiyonun başlına geçtim biraz gaz verdim motorun tepkisine bakmak için, gaz vermemle hararetin şahlanması bir olmuştu sorun daha ciddiydi....aklıma sonradan radyatör geldi, radyötörde su bitmişte olabilirdi, neyse radyötürü açtım içi kupkuru, orayada su döktüm ağzına kadar doldurdum...o sırada radyatörden dışarı taşan suyun yağla karışık olduğunu farkettim ki, o sırada başımdan aşağı kaynak sular dökülmeye başlamıştı....araç conta yakmıştı, silindir kapağı çatlamış arabanın tüm su tesisatına yağ karışmıştı...
o gece aracı zar zor bi ustaya götürdüm, motoru temizledi filan yeni yağ attı ama hiçbir işede yaramadı..
conta yanmıştı artık, tanıdıklar yoluyla 2 gece uğraştıktan sonra kıbrısta 150 YTLye yaptırmıştım..oto sanayide 400 ytl istiyorlardı....
hararet özellikle yaz aylarında kuş serisi araçlar için cok ciddi bir problem, radyatör suyu motor suyu yağı sürekli kontrol edilmeli, hararet farkına varıldıgında ise kesinlikle müsait bir yerde motor fanı çalışacak şekilde durdurmak gerekli, yoksa conta yanabilir.....
fakat yeni arabalarda böyle bir sorunla hiç karşılaşmadım... 2006 polom var, yağına suyuna bakıyorum istanbul trafiğinde bile hararet göstergesi 1mm değişmiyor...termostatın avantajı sanırım...
nakres, başka bir konu başlığında termostatında bir işe yaramayacağını her aracın conta yakabileceğini söylemişti...